Ponedjeljak, 27 Marta

Putin je zadao novi veliki udarac Zapadu! Preuzima punu kontrolu nad velikim projektom: ‘Ovim dekretom sve izvlašćuje’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dokument na pet stranica, objavljen nakon što je zapad nametnuo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, kaže da će Kremlj odlučiti mogu li strani partneri ostati u projektu Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podigao je uloge u ekonomskom ratu sa zapadom, uredbom kojom preuzima punu kontrolu nad naftnim i plinskim projektom Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, što je potez koji bi mogao izbaciti Shell i japanske investitore.

 

Uredba potpisana u četvrtak stvara novu tvrtku koja će preuzeti sva prava i obveze tvrtke Sakhalin Energy Investment Co, u kojoj Shell i dvije japanske tvrtke Mitsui i Mitsubishi imaju nešto manje od 50 posto dioničkog udjela.

 

Dokument na pet stranica, objavljen nakon što je zapad nametnuo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, kaže da će Kremlj odlučiti mogu li strani partneri ostati u projektu.

Državna tvrtka Gazprom već ima 50 posto i jednu dionicu u Sahalinu-2 koji čini oko 4 posto svjetske proizvodnje prirodnog ukapljenog plina (LNG).

Taj potez Moskve povećava rizike s kojima se suočavaju zapadne tvrtke koje su još uvijek u Rusiji.

“Ruski dekret zapravo izvlašćuje strane udjele u Sakhalin Energy Investment Company, što je dodatna eskalacija već postojećih napetosti”, rekla je Lucy Cullen, glavna analitičarka iz konzultantske tvrtke Wood Mackenzie.

Mnoge zapadne tvrtke već su otišle iz Rusije, dok su druge najavile odlazak, ali potez ruskog predsjednika Vladimira Putina dodatno komplicira već ionako složen proces onima koji žele otići. Moskva priprema zakon, koji bi uskoro mogao biti usvojen, a koji bi omogućio državi da zaplijeni imovinu zapadnim kompanijama koje odluče povući se.

Shell, koji je već otpisao vrijednost sve svoje imovine u Rusiji, prije nekoliko mjeseci jasno je dao do znanja da namjerava izaći iz Sahalina-2 i da je u pregovorima s potencijalnim kupcima. U petak je rečeno da procjenjuje rusku uredbu.

 

Putin je više puta rekao da će odgvooriti na sankcije

Izvori su rekli da Shell vjeruje da postoji rizik da Rusija nacionalizira imovinu u stranom vlasništvu, dok je Putin više puta izjavio da će Moskva odgovoriti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog zamrzavanja ruske imovine i drugih sankcija.

 

Sahalin-2, u kojem Shell ima 27,5 posto minus jednu dionicu, jedan je od najvećih svjetskih LNG projekata s proizvodnjom od 12 milijuna tona.

Izvozi najviše u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje. Japanski Mitsui ima 12,5 posto udjela, a Mitsubishi 10 posto.

Japan, koji jako ovisi o uvozu energije, ranije je objavio da neće odustati od svojih interesa u projektu.

 

“Uredba ne znači da će japanski uvoz LNG-ja odmah postati nemoguć, ali je potrebno poduzeti sve moguće mjere za nepredvidive situacije”, rekao je japanski ministar industrije Koichi Hagiuda. On je zatražio od američkih i australskih kolega alternativnu opskrbu.

 

Share.

About Author

Leave A Reply